Kategória: | Kiemelt cikk, Szabadság

Első fecske – kalózpárti képviselő a parlamentben [TorrentFreak]

Az első kalózpárti parlamenti képviselőt a Cseh Köztársaságban választották meg.

Minden bajtársiasság ellenére a kalózpártok körül mindig is volt egyfajta vetélkedés, hogy valami újjal rukkoljanak elő. A legutóbbi nagy verseny győztese meglepetésre Csehország.

Az első kalóz parlamenti képviselő címe a hollandokra várt néhány hónapja, de végül egyetlen helyet sem kaptak. Most egy kétfordulós választást követően a cseh Libor Michálek az első kalózpárti képviselő egy nemzeti parlamentben.

Michálek a közérdekű adatokkal kapcsolatos tevékenysége kapcsán régóta közismertségnek örvend hazájában. Az egyik első megnyilvánulása az volt, amikor tizenhat éve a bankprivatizációt kritizálta. 2010-ben azzal került címlapra, hogy az Állami Környezetvédelmi Alap szabálytalanságait hozta nyilvánosságra. Az eset következményeként több kormányzati potentát lemondott.

A 44-éves politikus a cseh kalózpárt jelöltjeként, a zöldek és a kereszténydemokraták (!) támogatásával indult a cseh felsőház tagjainak választásán. Az első fordulóban a szavazatok 24,3%-ának megszerzése elegendőnek bizonyult arra, hogy a második fordulóban is megmérettesse magát, ahol már elsöprő fölénnyel, a szavazatok 74,4 %-ának megszerzésével nyert. Michálek így már a Cseh parlament 81 fős felsőházának a tagja. (Néhány hete a Cseh Köztársaságban regionális önkormányzati és részleges szenátusi választásokat tartottak, ahol jelentős ellenzéki, baloldali siker született. – a szerk.)

Micháleket korábban többen kritizálták, mondván, nem „valódi kalóz”, csupán egy kormányellenes adatszivárogtató [whistle-blower], de ő az első adandó alkalommal a Kalózpártot választotta azok átláthatóság és elszámoltathatóság melletti kiállása miatt.

Az első Kalózpárt alapítója és a TorrentFreak szerkesztője, Rick Falkvinge rámutatott, Michálek sikere azért is egyedülálló, mert ő az első – FPTP* rendszerben mandátumot szerzett – politikus, akinek valódi ellenfelei voltak. (A svájci Alex Arnold szintén FPTP rendszerben lett polgármester, de komoly kihívói nem voltak.)

Most már csak egy nagy eredményt kellene elérni a kalózpártoknak, megtartani a helyeiket a választáson. Fogadni lehet rá, hogy ezt is kihívásnak tekintik majd.

*A „first-past-the-post” választási rendszer lényege: a szavazatokat egyéni választókörzetenként nézik, és csak a győztes jelöltek kapnak mandátumot – a szerk.)

 

Eredeti bejegyzés

Forrás: TorrentFreak

Comments are closed.

A következő világvége

Még másodperc a 2014-es választásokig

Mit nézel?!

Milla a Facebook-on

*

minimum+ a Facebook-on

Amit mindig tudni akartál a szexről (de soha nem merted megkérdezni)