Eljárás indul a roma flashmob szervezője ellen

2013. október 4. – a Belügyminisztérium előtt tiltakozott az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat és több roma szervezet képviselője, mert a rendőrség határozata szerint nem történt közösség elleni bűncselekmény Devecserben 2012. augusztus 5-én, amikor egy kb. ezer fős szélsőjobboldali tömeg egy cigány család otthonára kőzáport zúdított. A demonstráció után igazoltatták a tüntetőket, szabálysértési eljárás is indul.

Setét Jenő, a flasmob szervezője, a hálózat alapítója beszédében a devecseri események mellett kifogásolta azt is, hogy a rendőrség a gyöngyöspatai, a ceglédi és a konyári incidensek során szintén tétlen volt. Gyöngyöspatán hetekig „állomásoztak” különféle szélsőjobboldali félkatonai szervezetek 2011-ben. Cegléden a devecserihez hasonló események zajlottak: tavaly mindkét településen szélsőjobboldali szervezetek vonultak fel, cigányellenes jelszavakat skandálva. Cegléden éjszaka alakult ki konfliktus a cigánytelepen megjelenő milicisták és a helyiek között, sérülés nem történt.

Konyáron néhány hete a Magyarország-Románia labdarúgó mérkőzésre induló szurkolók egy csoportja az iskola előtt randalírozott. A térfigyelő kamera felvételei alapján nyilaskeresztes, vagy ahhoz nagyon hasonló drapériát kifeszítve pózoltak italos palackokkal a kezükben, legalább egy személy hadonászva az iskolaudvaron játszó gyerekek felé indult. Az incidens egyik főszereplője a helyi iskolából korábban eltávolított tanár volt, akit a roma gyerekek fizikai bántalmazását beismerő és azt méltató felvétel nyilvánosságra kerülése után bocsátottak el munkahelyéről. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, noha közleményük szerint 28 főt igazoltattak.

Devecserben a Jobbik és több szélsőjobboldali szervezet tartott demonstrációt tavaly augusztusban. A halálbüntetés visszaállítását követelték, és cigányellenes jelszavakat kiabálva vonultak végig több utcán, köztük olyan utcákon, ahol főleg romák élnek. Az egyik udvarba bedobott betondarabtól megsérült egy személy, míg a Jobbik megyei alelnökét fejbe dobták. A képviselő – akinek felrepedt homlokát kórházban kellett ellátni –, azt állította, hogy az egyik házból dobták meg. A helyszínen lévő újságírók közül azonban többen is kamerával rögzítették az elkövető, egy jobbikos tüntető tettét. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság keddi határozata szerint közösség elleni, azaz rasszista indítékú bűncselekmény nem történt, ezért a nyomozást megszüntették. Az Index információi szerint csak a jobbikos kődobáló ellen indítanak eljárást.

Dr. Muhi Erika a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetője kérdésünkre elmondta: „A közösség elleni bűncselekményeket a jogszabályok szigorúbban büntetik. Tapasztalataink szerint azonban, ha az áldozat roma származású, a hatóságok nem élnek ezzel az eszközzel, figyelmen kívül hagyják a tettesek rasszista indítékát. Ezért aztán sok esetben, amikor romákat ér támadás, vagy nem is indul eljárás, vagy ha mégis, nem közösség elleni bűncselekményként, hanem testi sértésként, garázdaságként azonosítja a rendőrség az ügyet. Egyre gyakoribb viszont, hogy roma-magyar konfliktusok során a roma emberek ellen ilyen váddal (közösség tagja elleni erőszak) indul eljárás, és el is ítélik őket, mint legutóbb a sajóbábonyi incidens során.”

A flashmobbal tiltakozó szervezetek szerint „a rendőrségnek a rasszista indítékú jogellenes cselekményeket megtűrő/támogató magatartása bátorítás arra, hogy ilyen esetek a jövőben is megtörténjenek.” Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat levélben szólította fel a belügyminisztert, hogy a szélsőjobboldali támadások ügyeiben történjen meg a felelősségre vonás. Setét Jenő hangsúlyozta, mindaddig tartanak hasonló tiltakozó akciókat, amíg a rendőrség tétlen a szélsőségesekkel szemben. A mintegy kéttucatnyi tüntető köveket “ajándékozott” a belügyminiszternek, melyeket a minisztérium épületénél helyeztek el számára. Setét Jenő elmondta, ez azt szimbolizálja, hogy tétlenségével a rendőrség adja a szélsőségesek kezébe a köveket.

A demonstráció után Setét Jenőt igazoltatták. Erre szolidaritásból körülbelül húsz tüntető önként szerette volna átadni személyi igazolványát a rendőröknek, ám azok nem voltak hajlandók igazoltatni a szimpatizánsokat. Setét Jenővel közölték, hogy szabálysértési eljárást indítanak ellene.

Forrás: Roma Sajtóközpont