Korlátlan hatalom vagy ellenzék? Hét százalékon múlhat a Fidesz sorsa

350.000 szavazaton, a választáson résztvevők kb. 7%-án múlhat, hogy egy párt alkotmányosan is korlátlan hatalmat szerez, vagy ellenzékbe szorul. Ez elfogadhatatlan választási rendszerre utal.

A legutóbb megjelent Medián közvélemény-kutatás megerősíti, hogy ha ma lennének a választások, a Fidesz nagy valószínűséggel újra kétharmadot szerezne. A hvg.hu-n a Medián kutatásáról megjelent ismertetésben szerepel egy érdekes kitétel: a minősített többség megakadályozásához az MSZP–Együtt-duónak 2 százalékot, a többség elnyeréséhez 9 százalékot kellene ledolgoznia a hátrányából. Az ezen állítás mögötti táblák ismertetése után néhány triviális, de talán eddig ki nem mondott következtetést fogalmazok meg.

A Medián által szeptember 6-10-e között felmérés alapján adódó mandátumbecslés

Négy nagyon egyszerű következtetésem lenne:

1. Több mint nyolcmillió szavazópolgárunk van, ötmillió ember az előző három választás tapasztalatai alapján elmegy szavazni. Ehhez képest 350.000 szavazaton, a választáson résztvevők kb. 7%-án múlhat, hogy egy párt alkotmányosan is korlátlan hatalmat szerez a választásokon, vagy ellenzékbe szorul. Ez elfogadhatatlan választási rendszerre utal.

2. A számokból az is következik, hogy ha az aktív rejtőzködők száma tényleg százezres, mint ahogy azt sok közvélemény-kutató véli, akkor a Fidesz kétharmada valójában ma is esélytelen.

3. Ha a kormányváltó erők nem tudnak félmillió szavazót összeszedni, akkor nem is érdemlik meg, hogy ne ellenzékben politizáljanak tovább.

4. Ha az MSZP valóban a Puch-Boldvai-Szekeres-Baja négyest kívánja befutó helyre tenni a listáján, az aktív bizonytalanoknak csak az E14-PM lista marad. Ezért a kormányváltás az E14-PM következő félévi teljesítményén múlhat majd elsősorban.