Milyen rendszerességgel látogassuk fogorvosunkat?

A prevenció, a betegségek megelőzése egész szervezetünkre nézve fontos. A rendszeres fogászati kontroll nagyon fontos szerepet játszik fogaink egészségének megőrzésében.

A fogászati prevenciós jellegű ellenőrzés, vagy más néven a megelőző fogászat, a szájüreg és a teljes fogazat betegségeinek a megelőzését és azok kifejlődésének a meggátlását jelenti. A lényeg a kialakulóban lévő betegségek felismerése, azok kezelése, meggátolva így a lehetséges betegség súlyosbodását. A fogászati állapotfelmérés fogaink állapotának alapos felméréséből és az esetleg szükséges egészségnövelő, fogászati kezelések megtervezéséből, ütemezéséből áll. Az ilyen vizsgálatok során egy teljeskörű állapotfelmérést végez a fogorvos, amely tartalmazza a szájnyálkahártya vizsgálatát, valamint azonosítja az elváltozásokat és pontos ütemtervet készít arról, hogy milyen további kezelésekre van szükség. A teljeskörű állapotfelmérés során a pácienst átfogó, hasznos, személyre szabott fogászati tanácsadással is ellátják.

Milyen gyakran érdemes fogászati kontrollra járni? –tehetjük fel a kérdést. Mi a Fusiondent szakemberei azt valljuk, hogy fogászati kontrollra rendszeresen érdemes eljárni, évente kétszer, azaz félévente. A hat hónap azért ideális, mert ennyi idő alatt még nem alakulnak ki maradandó, visszafordíthatatlan károsodások, és így ellenőrzés alatt lehet tartani a fogak állapotát.

Tudnunk kell azonban, hogy a rendszeres fogászati ellenőrzés elhagyása komoly egészségügyi gondokat okozhat, hiszen a később felfedezett betegségek gyógyítása, kezelése nehezebb, és több szövődményt okozhat, mint az időben diagnosztizált elváltozások, betegségek esetében ez történni szokott. Sokkal észszerűbb a problémák megelőzése, mint azok elodázása miatt kialakult betegségek kezelése.

A rendszeres fogászati kontroll során, nemcsak a szájüregi betegségek többségét lehet azonosítani, hanem általános megbetegedések szájüregi tüneteit is, és így elkerülhető a nagyobb, komolyabb betegségek kialakulása (cukorbetegség, bizonyos szívbetegségek). 

Ezért is nagyon fontos a rendszeres, félévi fogászati kontroll betartása. Sok fogászati probléma és az ínygyulladás fő oka a fogkő kialakulása, ezért nagyon fontos, hogy a féléves kontrollvizsgálatokkor kérjük a fogkő eltávolítását is, ezzel is megakadályozva a betegségek kialakulását.

A Fusiodent orvosai javasolják, hogy a  kontrollvizsgálatok között mindenképpen figyeljen a páciens a fogak és az íny alapos, rendszeres tisztántartása. A Fusiondent szakemberei ebben a témában is hasznos információkat, tanácsokat tudnak adni.

Meggyőződésünk, hogy a rendszeres fogászati kontroll nemcsak a szájhigiénia miatt fontos, hanem hozzájárul lelki egészségünkhöz is, hiszen kevésbé  tudunk magabiztosnak mutatkozni mások előtt, ha fogaink állapota nem megfelelő, esetleg szájszagunk van, vagy csúnya, sárgás, rendezetlen a fogazatunk. A gondozott, hibátlan fogsor jobb életminőséget jelent, hiszen javít azon, hogy hogyan érezzük magunkat a mindennapokban. Megjelenésünkhöz,  közérzetünkhöz, magabiztosabbá tesz bennünket. A szép, szabályos fogazat biztos fellépést nyújt, és tükrözi az egyén belső harmóniáját, kiegyensúlyozottságát.

A preventív jellegű fogászati ellenőrzés, túl a jótékony egészségügyi és esztétikai hatásán, anyagi előnyökkel is jár, hiszen sokkal olcsóbb megelőzni a bajt, mint a már kialakult betegséget orvosolni. Az eltávolított fogak pótlása implantátumokkal, hidakkal, sokkal költségesebb, mint az ép fogazata érdekében végzett rendszeres kezelések.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a rendszeres, félévi fogászati ellenőrzéssel meg tudjuk előzni a komolyabb betegségeket, hiszen a rendszeres szűrések során még időben felismerhető a fogszuvasodás, ínygyulladás, fogágybetegség és más szájüregi egészséget veszélyeztető betegség.

Mi, a Fusiondent szakemberei mindenképpen a félévi rendszerességű fogászati ellenőrzést ajánljuk pácienseink figyelmébe, korosztálytól függetlenül. Az egészségnevelés fontosságát is szeretnénk hangsúlyozni, hiszen, ha már kisgyermekkorban kialakul, és szokássá válik a rendszeres fogászati ellenőrzés igénye, akkor felnőtt korban teljesen természetessé válik ez, így elkerülve a nagyobb fogászati problémák, betegségek kialakulását.